Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Sałatki | Zapiekanki | Zupy
RSS
sobota, 28 lipca 2012
marynata do schabu
  • pół szkalnki oliwy
  • sok z cytryny 1-2 łyżeczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka listków szałwi
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek zielonego pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

z: zajadamy.blox.pl

17:53, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 lipca 2012
poledwiczki po toskansku

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 2 małe pomidory
  • 150 g minimozzarelli w kulkach
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 16 sztuk czarnych oliwek bez pestek
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Polędwiczki umyć, oczyścić, natrzeć ziołami prowansalskimi oraz solą. Odstawić na 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć polędwiczki, zrumienić ze wszystkich stron.
  3. Pokroić w poprzek na trzy-, czterocentymetrowe kawałki i ułożyć pionowo w posmarowaną oliwą żaroodpornej formie. Posypać pieprzem i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
  4. Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułożyć plasterek pomidora. Zapiekać przez około 40 minut w temperaturze 180oC. Około 5 minut przed wyciągnięciem z piekarnika na każdej polędwiczce ułożyć kulkę mozzarelli. Po wyjęciu udekorować oliwkami i listkami świeżej bazylii. Podawać z ryżem na sypko lub pieczywem.

 

z: alba.blox.pl



21:50, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 lipca 2012
strogonow

Składniki:

* 600 g polędwicy wołowej

* 300 g pieczarek

* 2-3 ogórki kiszone

* czerwona papryka

* 1 duża cebula

* 1 łyżka musztardy

* 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego

* 0,5 szklanki śmietany 18 %

* 1,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)

* 1 łyżka mąki

* 2 + 2 łyżki masła

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* sól

* pieprz

Wołowinę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Następnie do mięsa dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę i  podsmażamy na 2 łyżkach masła. Kiedy jest już szklista zasypujemy ją mąką i smażymy jeszcze chwilkę. Cebulę dodajemy do mięsa. Jeśli potrawa bardzo zgęstnieje po dodaniu cebuli (a to zależy od tego, jak długo gotowało się mięso i ile bulionu zdążyło odparować), to dodajemy ok pół szklanki gorącej wody. W osobnej misce łączymy śmietanę, koncentrat, musztardę i paprykę, dokładnie mieszamy, hartujemy je gorącym sosem i dodajemy do mięsa. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i gotujemy ok 5 min ma małym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



22:45, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
briam

Składniki (dla dwóch głodnych osób):

2 średnie cukinie

2 duże ziemniaki

2 duże pomidory

bakłażan

3 cebule

25 dag mozzarelli (w oryginale był jakiś ciągnący się, grecki ser - nie feta; ostatecznie można dać też parmezan)

świeża i suszona mięta

oregano, zielona pietruszka

oliwa z oliwek, sól, pieprz

 

Cukinie, ziemniaki i cebulę pokrój w plastry, pomidory w ósemki. Blachę posmaruj oliwą, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp ziołami, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 40 minutach pieczenia wymieszaj warzywa i dodaj ser pokrojony w kostkę. Piecz jeszcze około 40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a ser ładnie się zarumieni. Przed podaniem posyp suszoną miętą.



22:42, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lipca 2012
Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym

Składniki:

  • makaron penne (lub inny, który najbardziej lubicie)
  • brokuł świeży (1 szt.) lub mrożony (opak.)
  • pierś z kurczaka/indyka
  • serek topiony (3 opak., małe trójkąciki)
  • śmietana 30% (200 ml)
  • ziarna słonecznika (5-6 łyżek)
  • mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • oliwa



Makaron gotujemy al dente, w międzyczasie kroimy na różyczki brokuł (ewentualnie posiłkujemy się gotowym) i również gotujemy na "pół twardo" (ok. 5 min.) w osolonej wodzie. Słonecznik prażymy na suchej patelni i przekładamy do naczynka. Następnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, czosnek i kurkę (pokrojoną w kosteczkę). Wyjmujemy kurczaka i na tej samej patelni podgrzewamy śmietanę i serki topione aż do rozpuszczenia, dodajemy pieprzu, ewentualnie szczyptę soli do smaku. Ugotowany makaron mieszamy z łyżką oliwy, kurczakiem, brokułami. Wszystko wykładamy na talerze, polewamy sosem serowym i posypujemy słonecznikiem.

 

Z; kuchasia

18:28, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
Makaron z kurczakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200g penne
  • 300g piersi z kurczaka
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów
  • ½ słoiczka czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250ml śmietany 18% (lub 12%)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Parmezan do podania

 

 

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, aż będzie al dente.  W tym czasie umyć i osuszyć kurczaka, pokroić w kostkę lub paski. Pomidory i oliwki osączyć i pokroić w paski/plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło. Wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Dodać pomidory, oliwki. Wymieszać. Dodać śmietanę, dokładnie wszystko wymieszać i gotować 3-4 minuty. Doprawić i wymieszać z makaronem. Podawać posypane parmezanem.

Z: polkazprzyprawami



18:27, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
Zapiekanka z łososiem i gorgonzolą



 

Makaron gotujemy al dente. Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, wrzucamy ser, mieszamy aż się rozpuści.

Zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki łososia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Makaron łączymy z sosem, zapiekamy 15 min w 200st.

18:24, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z serem pleśniowym i tuńczykiem

Składniki:
sałata lodowa (mała główka lub pół dużej)
zielona papryka
zielony ogórek
2 pomidory
ser pleśniowy (np. Lazur)
puszka tuńczyka w zalewie
kilka czarnych oliwek

3 gałązki tymianku
kilka listków mięty
sok z pół cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Sałatę, paprykę, ogórek, pomidory i ser pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać.

W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli i pieprzu, dodać listki tymianku i mięty, wlać oliwę i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem i wymieszać. 

 

Z: retrosetaste

18:23, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
Musaka

Składniki:

 

* 4- 5 sporych ziemniaków

* 2 bakłażany

* olej do smażenia

 

 

Farsz mięsny:

 

* 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego

* 1 cebula

* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki

* 1 spora marchewka - utarta

* 1 pełna łyżka cukru

* 1 łyżeczka cynamonu

* 2 liście laurowe

* 1,5 łyżeczki soli

* 0,5 łyżeczki pieprzu

* 1 szczypta mielonych goździków

* 1 garść dużych, słodkich rodzynek

* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki

 

Sos:

 

* 50 g masła

* 50 g mąki

* 500 ml mleka

* 150 ml jogurtu greckiego (lub zwykłego)

* 250 g tartego sera żółtego

* 1 jajko

* sól

* pieprz

* 1 spora szczypta gałki muszkatołowej

 

Obrane ziemniaki i nieobranego bakłażana kroimy w ok pół centymetrowe plastry. Bakłażana solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie zbierze się na nim woda którą ścieramy ręcznikiem papierowym. I ziemniaki i bakłażana podsmażamy na oleju z obu stron i układamy na ręczniku papierowym by wydobyć z nich nadmiar oleju (zwłaszcza bakłażan wciągnie dużo oleju, więc jego można dociskać do papieru).

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z marchewką na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy je ok 20 min od czasu do czasu mieszając. Jeśli mięso będzie bardzo przywierać, to dodajemy kilka łyżek wody. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, rodzynki i pomidory i gotujemy tak długo, aż cała woda odparuje i zostanie nam gęsta masa mięsna.

W garnku z grubym dniem topimy masło i dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy kilkanaście sekund cały czas mieszając trzepaczką i dodajemy mleko. Sos musimy dokładnie i energicznie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy do sosu sól, pieprz i gałkę i zdejmujemy go z ognia. Do sosu dodajemy jogurt, utarty ser i wbijamy jajko. Wszystko energicznie mieszamy.

Naczynie żaroodporne wykładamy w pierwszej kolejności ziemniakami, które odrobinę solimy i pieprzymy, a na nich układamy bakłażany. Na warzywa wykładamy mięso, a na wierzchu rozprowadzamy sos (sos najlepiej zrobić w ostatniej kolejności, by nie zgęstniał zanim go wyłożymy na potrawę).

Całość zapiekamy ok 45 minut w 180 stopniach.

 

Z: gotuję, bo lubię



18:22, martus_lbn
Link Dodaj komentarz »
piątek, 31 grudnia 2010
z suszonych pomidorów

suszone pomidory

oliwki

makaron kokardki

sos:

pasta z tuńczyka

oliwa z oliwek

ocet

sól

pieprz

14:29, martus_lbn , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3